De akker maakt deel uit van ‘Park Elderveld’ en ligt midden in de wijk Elderveld ten zuiden van de Rijn in Arnhem. Het hele perceel meet, exclusief de stoeterij, ongeveer 4 hectare en heeft een agrarische bestemming. Het is een van de vier plekken in de stad die beschermd en versterkt moeten worden ter voorkoming van opwarming in de stad.

Op het terrein zal, naast het voedselbos van ongeveer 1,8 ha, ook plaats zijn voor andere partijen en doelen. Zo is op de akker plaats gecreëerd voor een Botanische Eettuin, Schoolmoestuinen en een kleine akker waar oude granen zullen worden gezaaid en geoogst. De regie over het geheel wordt beheerd door de Stichting Voedselbos Elderveld, die een overeenkomst heeft met de gemeente. Met de partners heeft de stichting overeenkomsten gesloten over het gebruik binnen de kaders zoals die met de gemeente zijn afgesproken.

Uiteraard is er grote aandacht besteed aan het ontwerp van het plan. Vanuit elke gezichtshoek zal op het bos en de open ruimten het landschappelijk aanzicht ten minste grote kwaliteit hebben. Met bewoners aan de noordkant van het voedselbos die hun vrije uitzicht verliezen, is gekomen tot een gezamenlijk gedragen ontwerp en worden afspraken gemaakt over eventuele activiteiten.

Het ontwerp

Bij de inrichting van de akker is rekening gehouden met de functionaliteiten van de deelnemende partijen en zaken als toegankelijkheid, veiligheid en verkeersaspecten. Op de voormalige akker zelf is gezorgd voor een infrastructuur zodat de bereikbaarheid op het terrein voor alle partners is gewaarborgd.

De inrichting van de akker:

De toegang tot het terrein is gelegen aan de westzijde van het perceel. Deze plek is gekozen om ongelukken op het fietspad aan de Elderhofseweg te voorkomen. Bij deze centrale ingang zijn informatieborden en spelregels geplaatst.

Het feitelijke voedselbos (ongeveer 1,8 ha), bestaat uit geconcentreerde groei van bodembedekkers, kruiden, struiken en bomen van laag (zuid) tot hoog (noord). Het bos beslaat een strook van ongeveer 75 meter breed over het noordelijke deel van de akker.

Ten noorden van het voedselbos is een vogelweide, een strook met een breedte van 40 m tot aan de sloot. Dit om plaats te blijven bieden aan de water- en weidevogels die er tot nu toe verblijven en foerageren.

Het middengebied geeft plaats aan een ‘educatieve hoek’, een kruiden labyrint, een bloemenspiraal en een blotevoetenpad.

Het gebied ten noorden van de stoeterij (ongeveer 0,5 ha) wordt bestemd voor biologische akkerbouw van oude granen (graan, gerst, eenkoorn en rode emmer e.d.). Dit is een initiatief van Graangeluk van de entrepreneur Marcel van Silfhout.

Daarnaast is een plan in ontwikkeling voor de aanleg van een Botanische Eettuin rondom de Stoeterij. Deze wordt geleid door twee huidige leden van de initiatiefgroep (Maartje Mouchart en Bas van Spankeren).

Het deel ten westen van de Eettuin is gereserveerd voor de aanleg van Schoolmoestuinen. Dit plan wordt ontwikkeld door gemeente, politiek en het Natuurcentrum Arnhem. E.e.a. geschiedt in samenwerking met de Stichting Voedselbos Elderveld en de Botanische Eettuin.

 

Een kwetsbare plek

De ontwikkeling en het onderhoud van een voedselbos vergt kennis, geduld en zorgvuldigheid van degenen die het gaan realiseren. Om het ecologisch proces een ongestoorde groei te waarborgen zal een beroep gedaan worden op (ervarings-)deskundigen. Voor alle betrokkenen wordt dit een leerproces. Vooral in de eerste jaren is een voedselbos kwetsbaar. Waar in een boomgaard of aangelegde tuin duidelijk is wat er groeit en bloeit en kwetsbaar is, is dat in een voedselbos niet het geval.

Daarmee ontstaan ook risico’s van te vroege en onoordeelkundige pluk en vandalisme. Ter voorkoming van schade zal de toegang tot het voedselbos en de Botanische Eettuin alleen zijn toegestaan onder beperkende voorwaarden. Zelfoogst door deelnemers is voorlopig niet wenselijk.

Met inbreng de gemeente en politie zijn regels opgesteld ten aanzien van het gehele terrein en de mobiliteit. E.e.a. is vastgelegd in een plan dat gaat over mobiliteit, verkeer, veiligheid en toegankelijkheid. Het hele terrein wordt aangemerkt als ‘Eigen terrein’ en valt onder Artikel 461 Wetboek van strafrecht.

 

 

De locatie in vogelvlucht

­