Na jaren van voorbereiding gaat de aanleg van het voedselbos Elderveld van start. Op 7 oktober a.s. zal wethouder Marco van der Wel om 12:30 uur de eerste boom planten op de voormalige akker achter de Stoeterij aan de Elderhofseweg 28. Wij nodigen iedereen uit hiervan getuige te zijn.

De Initiatiefgroep, bestaande uit tien mensen, heeft veel tijd gestoken in de voorbereiding. Er is binnen de club deskundigheid op het gebied van ecologie, groenten en fruit en tuinaanleg. Maar een voedselbos kent eigen uitgangspunten, dynamiek en werkwijzen. In het voedselbos vormt de bodem, en alles wat daar in en op groeit én wat er vliegt en kruipt een samenwerkend systeem. Het leidt op den duur tot een geheel van alles dat in een bos groeit en eetbaar is zoals vruchten, noten en groenten, maar nauwelijks ingrepen van de mensen vergt. En dat zonder (kunst)mest of verdelgingsmiddelen.

Er is vanaf het begin een uitstekende samenwerking geweest met de mensen binnen de gemeente die verantwoordelijk zijn voor stadslandbouw en stedelijk groen. Ook het Waterschap Rivierenland heeft een bijdrage geleverd, door het veld op te hogen met zo’n 15cm gecertificeerd vruchtbaar slib.

Concreet zijn de volgende belangrijke stappen nu gezet; de Stichting Voedselbos Elderveld (ANBI) is opgericht. Er is een ontwerp gemaakt voor het gehele terrein, en dat alles in goed overleg met de aanwonenden. Er is een bruikleenovereenkomst gesloten met de gemeente, en er zijn overeenkomsten met de partners op het veld*). Er hebben zich sponsoren gemeld en subsidies zijn aangevraagd en gehonoreerd. Een overzicht van de weldoeners is te vinden op de website. Er is voldoende geld om met de aanleg te beginnen.

De laatste drempel alvorens te kunnen starten was het verplichte archeologisch onderzoek dat moest uitwijzen of er onder de akker romeinse resten zouden zijn. Dat was niet het geval, dus kon er worden begonnen met investeren in de infrastructuur. Er is een toegangspoort aan de westzijde van het terrein aangelegd en in het midden van de voormalige akker is de paddenpoel uitgegraven.

In het najaar wordt begonnen met het aanplanten van vlechtheggen en struweelhagen. Er wordt een begin gemaakt met de aanleg van het bos én er worden de voorlopige gras(wandel)paden voorbereid. Werk aan de winkel.

Voor dit alles nodigen we vrijwilligers uit om mee te helpen deze mooie plek in onze wijk Elderveld vorm te geven.

*) Er is voor gekozen om ook andere groene initiatieven een plaats te bieden. Marcel van Silfhout van Graangeluk.nl zal op een deel van de akker oude granen gaan zaaien. Er komt een Botanische Eettuin waar bijzondere bomen, struiken en bloemen worden gekweekt die eetbaar en/of geneeskrachtig zijn, of bruikbaar zijn door hun kleurstoffen. En er is plaats ingeruimd voor schoolmoestuinen. Het hele gebied zal dus voor jong en oud van grote educatieve waarde zijn.

Namens het bestuur Stichting Voedselbos Elderveld

Op 11 juli werd in de Gaanderij een avond georganiseerd voor de vrijwilligers die zich tot nu toe hebben aangemeld. Overigens zijn de leden van de initiatiefgroep natuurlijk ook allemaal vrijwilliger. Het werd een inspirerende avond waarbij veel kennis werd gedeeld en waar we ook met elkaar kennis maakten. Het ging natuurlijk over voedselbossen, maar ook over de klussen die er op ons afkomen. Vooral gedurende de eerste jaren van de aanleg en het planten. Ook de samenwerking met de hogeschool Hall Larenstein en de plannen met de Arnhemse koffiebrander Peeze kwamen aan de orde. Fijn dat het team van actieve mensen groeit, al zoeken we nog steeds meer mensen uit Elderveld die mee willen doen.

Er is inmiddels al heel wat gebeurd in de voorbereiding. De basis van het Voedselbos Elderveld is de bodem.  De akker van de voormalige boer Schouten, achter de Stoeterij, bestond uit een goed bewerkbare, maar dunne bovenlaag met daaronder grijze klei. Dankzij een goede samenwerking met het waterschap Rivierenland is er afgelopen winter 10.000 kuub slib opgebracht. Het slib bevat geen schadelijke stoffen, dat is gecontroleerd, maar wel veel organisch materiaal. Goede grond dus!

Door de extreem natte winter duurde het nogal lang voor er landbouwmachines de akker op konden. Pas eind juni  kon de nieuwe bovenlaag worden gemengd met de bodem van de oude akker. Tussendoor maakte leden van de Stichting Voedselbos en vrijwilligers van de gelegenheid gebruik om vuilnis van de akker te halen. Met het slib uit de sloot kwamen namelijk allerlei zaken mee, die men zoal in de sloten van Arnhem Zuid had gedumpt. Veel plastic, blikjes, flesjes, fietsbanden, lokvisjes en een portefeuille met alle belangrijke cards er nog in, maar zonder geld.

Begin juli zijn op de akker ook de archeologische boringen uitgevoerd. Na analyse van de resultaten is gebleken dat er geen romeinse resten zijn aangetroffen. Door deze uitkomst hebben we nu formeel het recht om op de akker aan het werk te gaan. Dat is na jaren voorbereiding een bijzondere gebeurtenis!

Inmiddels is de toegangspoort aan de westkant aangelegd. Eind augustus wordt een paddenpoel gegraven midden in het toekomstig voedselbos en worden de duikers langs het fietspad van de Elderhofseweg verwijderd. Daarna, in het najaar, gaan we zaaien en hagen planten. Bovendien gaat dan alsnog feestelijk de eerste boom de grond in. Daarover later meer.

Mocht je interesse hebben om mee te doen met de opbouw van het voedselbos, kijk dan op www.voedselbos-elderveld.nl en stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

ELDERVELD - Met een grote opkomst en stralend weer werd op zaterdag 7 oktober een belangrijke mijlpaal bereikt in Elderveld: de allereerste boom van het Voedselbos Elderveld vond zijn plek op de voormalige akker aan de Elderhofseweg. Het weer was perfect, er waren gelukkig geen regenlaarzen nodig! De gebeurtenis trok veel belangstellenden, die zich verzamelden om getuige te zijn van dit bijzondere moment.

De dag begon met inspirerende toespraken, waarbij de initiatiefnemers hun diepe waardering uitspraken voor de gemeenteambtenaren die verantwoordelijk zijn voor stadslandbouw en groenvoorzieningen in de stad Arnhem. Ook werden de sponsoren, donoren en vrijwilligers hartelijk bedankt voor hun geweldige bijdrage aan dit groene project.

Wethouder Van der Wel benadrukte het belang van landbouw midden in Elderveld en hoe het Voedselbos een plek wordt waar mensen (én vogels) van alle leeftijden kunnen genieten van onbespoten groenten, fruit en noten.

Vervolgens grepen de wethouder en Storm (3 jaar), de kleinzoon van één van de initiatiefnemers, samen een schop om symbolisch aarde te scheppen bij de pas geplante walnotenboom, die centraal op het terrein staat. De ceremonie eindigde met een toast met natuurlijke bubbels, waarmee het feestelijke moment werd bezegeld.

Na de ceremonie begaven de aanwezigen zich op een rondleiding om enkele hoogtepunten van het terrein te verkennen. De route voerde langs de akker waar GraanGeluk.nl, onder leiding van Marcel van Silfhout, oude granen zal laten groeien op een halve hectare grond. Vervolgens leidde de weg door het toekomstige Voedselbos naar de noordelijk gelegen vogelweide en bloemenweide. Daarna ging het in zuidelijke richting naar de plek die is bestemd voor een groot aantal schoolmoestuinen, die onder leiding van de gemeente worden aangelegd. De rondleiding eindigde op de locatie waar een Botanische Eettuin zal worden gerealiseerd.

Ter afsluiting van deze speciale dag werden de eerste zaden op de bloemenweide gezaaid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Samen met de bewoners van Elderveld kijken de initiatiefnemers nu vol verwachting uit naar de eerste groene knoppen die zullen verschijnen in dit prachtige Voedselbos Elderveld. Een nieuw tijdperk van duurzaamheid en gezondheid is aangebroken in dit deel van onze stad.

­