Op 11 juli werd in de Gaanderij een avond georganiseerd voor de vrijwilligers die zich tot nu toe hebben aangemeld. Overigens zijn de leden van de initiatiefgroep natuurlijk ook allemaal vrijwilliger. Het werd een inspirerende avond waarbij veel kennis werd gedeeld en waar we ook met elkaar kennis maakten. Het ging natuurlijk over voedselbossen, maar ook over de klussen die er op ons afkomen. Vooral gedurende de eerste jaren van de aanleg en het planten. Ook de samenwerking met de hogeschool Hall Larenstein en de plannen met de Arnhemse koffiebrander Peeze kwamen aan de orde. Fijn dat het team van actieve mensen groeit, al zoeken we nog steeds meer mensen uit Elderveld die mee willen doen.
Er is inmiddels al heel wat gebeurd in de voorbereiding. De basis van het Voedselbos Elderveld is de bodem. De akker van de voormalige boer Schouten, achter de Stoeterij, bestond uit een goed bewerkbare, maar dunne bovenlaag met daaronder grijze klei. Dankzij een goede samenwerking met het waterschap Rivierenland is er afgelopen winter 10.000 kuub slib opgebracht. Het slib bevat geen schadelijke stoffen, dat is gecontroleerd, maar wel veel organisch materiaal. Goede grond dus!
Door de extreem natte winter duurde het nogal lang voor er landbouwmachines de akker op konden. Pas eind juni kon de nieuwe bovenlaag worden gemengd met de bodem van de oude akker. Tussendoor maakte leden van de Stichting Voedselbos en vrijwilligers van de gelegenheid gebruik om vuilnis van de akker te halen. Met het slib uit de sloot kwamen namelijk allerlei zaken mee, die men zoal in de sloten van Arnhem Zuid had gedumpt. Veel plastic, blikjes, flesjes, fietsbanden, lokvisjes en een portefeuille met alle belangrijke cards er nog in, maar zonder geld.
Begin juli zijn op de akker ook de archeologische boringen uitgevoerd. Na analyse van de resultaten is gebleken dat er geen romeinse resten zijn aangetroffen. Door deze uitkomst hebben we nu formeel het recht om op de akker aan het werk te gaan. Dat is na jaren voorbereiding een bijzondere gebeurtenis!
Inmiddels is de toegangspoort aan de westkant aangelegd. Eind augustus wordt een paddenpoel gegraven midden in het toekomstig voedselbos en worden de duikers langs het fietspad van de Elderhofseweg verwijderd. Daarna, in het najaar, gaan we zaaien en hagen planten. Bovendien gaat dan alsnog feestelijk de eerste boom de grond in. Daarover later meer.
Mocht je interesse hebben om mee te doen met de opbouw van het voedselbos, kijk dan op www.voedselbos-elderveld.nl en stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.