Het is juli 2027. Ik open het groene toegangshek aan de westkant van de voormalige akker en blijf even staan. Wat een heerlijke bloemengeur en een gezoem van bijen. Rechts van mij zie ik een perceel met schoolmoestuinen. Er staan enkele jonge kinderen met ieder een wortel in de hand in gesprek met een juf en meester. Zo leren ze wat er zoal aan verschillende soorten groenten en kruiden zijn. Een goede kans dat zij dat thuis ook op tafel willen zien.
Aan de linkerkant zie ik het nog jonge voedselbos. Het is omgeven met een haag van gevlochten takken. Ik wandel over een pad van houtsnippers naar een laag houten hek dat toegang biedt aan het echte voedselbos. Voor me zie ik een overweldigende variatie van lage en hoge planten en struiken in allerlei tinten groen en velen daarvan voorzien van kleurige bloemen. Het geluid van verkeer wordt gedempt door de begroeiing en is nauwelijks te horen.
Dan wandel ik het feitelijke voedselbos in en volg het pad langs de pluktuin van vooral allerhande bessen, frambozen, bramen en andere struiken. Alles wat hier groeit, bloeit, kruipt en vliegt is met elkaar in evenwicht. Een permanente cyclus waarin gewassen groeien uit vruchtbare bodem, vruchten leveren en hun bladeren na de oogst teruggeven aan de grond. Zodat de mensen eten van wat de natuur biedt zonder deze te schaden of te verontreinigen met kunstmest of bestrijdingsmiddelen.
In westelijke richting gaand, passeer ik een waterpartij die het perceel in tweeën deelt. Onder de jonge bomen groeien bloemen waar bijen en andere insecten zoemend rondgaan. Ik ontwaar een puttertje en hoor het hoge geluid van de heggenmus. Het ruikt er heerlijk en ik zie talloze vlinders. Verder lopend door het oostelijk deel van het bos zijn enkele leden uit de wijk bezig met het verwijderen van wat al te enthousiast groeiende bramenstruiken.
Over de vlechtheg kijkend zie ik een kleine graanakker. Op de achtergrond ligt de voormalige Stoeterij met stallen, omringd door een haag van veelkleurig groen en wat nog jonge bomen. In deze Botanische Eettuin groeien bijzondere planten en kruiden die zich lenen voor distillatie, het maken van kleurstoffen of voor medicinaal en gastronomisch gebruik.
Dan wandel ik met een grote omweg door het voedselbos terug, langs een paddenpoel en de vijver, omzoomd door verschillende rietsoorten. Voorbij de bijenkolonie in de uiterste hoek van het terrein. Bij de toegangspoort staat een bakfiets van de boerderijwinkel klaar om wat verse lokale producten op te halen. Zij gaan meteen het schap in.

­