Een voedselbos is een vorm van landbouw waarin de mens dienstbaar is aan de natuur. Zo ontstaat biodiversiteit en verdwijnt de monocultuur. De verschillende planten, struiken en bomen zijn op dusdanige manier aangeplant, en ontstaan, dat ze elkaar stimuleren in hun groei. Door de verscheidenheid van de planten, struiken en bomen neemt ook de diversiteit van insecten, vogels en andere dieren toe. Ziekten en plagen krijgen minder tot geen kans om tot een grote besmetting te kunnen uitgroeien.
Er worden methoden uit de biologische landbouw en permacultuur gebruikt om te komen tot een gezond ecosysteem. Dit heeft tot gevolg dat het voedselbos bijdraagt aan de CO2-opslag en versterkt dit het voorkomen van hittestress in de wijk en de stad.
Het doel van een voedselbos is om voedsel te produceren zonder (kunst)mest, grondbewerking, mulchen of ingrijpen in de groei, waardoor een ecologisch evenwicht ontstaat. Oogsten kan op verschillende momenten en plekken in het voedselbos, al naar gelang de oogstbaarheid van de verschillende vruchten, bloemen, bladeren en noten. Alleen datgene wordt geoogst wat niet ten koste gaat van de gezondheid van het voedselbos.